Justus Cooiman ontving de prijs in debat- en congrescentrum Arminius
Justus Cooiman ontving de prijs in debat- en congrescentrum Arminius, tijdens de bekendmaking van de Rotterdamse Persprijs.

Journalist, regisseur en cameraman Justus Cooiman heeft de eerste Mark Hoogstad Beurs 2020 gewonnen voor zijn voorstel voor zijn beoogde documentaire over de verkiezingscampagne van de politieke partij Nida voor de Tweede Kamer op 17 maart 2021.

De jury schrijft: “Cooiman belooft de kijker ‘een uniek kijkje in de campagnekeuken’. Hij volgt de door de Islam geïnspireerde partij Nida en voorman Nourdin el Ouali sinds de oprichting in 2013 en het eerste succes bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2014. In 2018 won Nida opnieuw twee zetels in Rotterdam en een in Den Haag.
Sinds eind 2019 is de partij ook vertegenwoordigd in de raad in Almere. Deelname aan de landelijke verkiezingen is een spannende volgende stap voor Nida. Cooiman krijgt exclusieve toegang achter de schermen, van keukentafeloverleg over de campagnestrategie tot de coulissen op de uitslagenavond. De jury heeft vertrouwen
in Justus Cooiman door zijn ervaring als politiek verslaggever bij RTV Rijnmond en als onderzoeksjournalist bij KRO-NCRV, voor Brandpunt en De Monitor.”

De jury en het bestuur feliciteren Justus Cooiman met de eerste Mark Hoogstad Beurs en wensen hem veel succes met zijn documentaire. “We zien uit naar het resultaat.”

De Mark Hoogstad Beurs is bedoeld om journalisten de mogelijkheid te bieden om langere tijd aan een productie te werken. Het gaat om een productie die verder reikt dan de waan van de dag. Mark Hoogstad, wiens werkwijze met de beurs wordt geëerd, hield van slow journalism: neem de tijd om te laten zien hoe dingen werken, wat er achter de schermen schuil gaat. Het onderwerp is bij voorkeur Rotterdams, met relevantie die verder gaat dan de stadsgrenzen. De beurs bestaat dit jaar uit een gift van € 12.500,-.

Lees hier het juryrapport