Deze beurs draagt de naam van journalist Mark Hoogstad (1970-2018). Mark werkte voor onder meer NRC Handelsblad en AD/Rotterdams Dagblad, als sportjournalist en stadsverslaggever van Rotterdam. Hij schreef de boeken De macht van water (2001) en Rotterdam stad van twee snelheden (2018), respectievelijk over het succes van Nederlandse zwemmers en recente ontwikkelingen in de Rotterdamse politiek. Het laatste boek werd bekroond met de Persprijs Rotterdam 2018.

Mark bracht zijn jeugd door in Lochem en studeerde in Utrecht, maar hield het meest van  Rotterdam. Met zijn vrouw Marike en dochters Floor en Wietske woonde hij in Noord. Van daaruit fietste hij door de stad, op zoek naar mensen en verhalen. Meestal fietste hij naar het stadhuis aan de Coolsingel, waar hij de raadsvergaderingen volgde en, in de woorden van oud-wethouder Hugo de Jonge, audiëntie hield in de binnentuin.

Mark had een eigenzinnige werkwijze. Journalistiek was niet het bijwonen van  persconferenties en debattten. Het ging om contacten opbouwen, vertrouwen winnen, luisteren, doorvragen, bronnen tegen elkaar uitspelen en uiteindelijk het hele verhaal met een scherpe pen opschrijven. Mark geloofde in de meerwaarde van persoonlijk contact. Politici die dachten aan dat contact rechten te kunnen ontlenen kwamen bedrogen uit. Marks #grondhouding, de term waar hij zijn tweets mee afsloot,  was een combinatie van nieuwsgierigheid en wantrouwen.

Mark werd de laatste jaren somberder over de journalistiek, en de ruimte die kranten bieden voor tijdrovend onderzoek. Hij voelde zich opgejaagd door de productiedruk. Met een geruchtmakend artikel in journalistenvakblad Villamedia, gepubliceerd in mei 2018, zorgde hij voor discussie onder vakgenoten. 

Uit dat artikel: 

“Steeds vaker waande ik mij een vakkenvuller die een pistool tegen het voorhoofd gedrukt krijgt: een berichtje hier, een ankeilertje daar, een stoppertje zus, een stukje zo. En dat alles in een ziedend tempo. Want veelvraat internet heeft immer honger, veelvraat internet moet koste wat het kost gevoed worden. Wat zojuist is getikt, had eigenlijk gisteren al op de site moeten staan.”

“Clicks zijn heilig, kwaliteit is secundair. Een doorwrocht en dus tijdrovend (!) stuk over de politieke machinaties achter de schermen van het Rotterdamse stadhuis verliest het vandaag de dag op internet glansrijk van een kek filmpje, dat de eerste de beste stagiair met zijn of haar smartphone heeft gemaakt van een zwerver die zijn broek laat zakken op de Coolsingel.”

Mark Hoogstad op de redactie van AD
Foto: Joost Hoving

Mark overleed op 27 november 2018, 48 jaar oud, aan de gevolgen van prostaatkanker. Tijdens zijn ziekte, in de zomer van 2018, heeft hij zijn boek over de Rotterdamse politiek geactualiseerd. Het is tekenend voor de gedrevenheid die hij voelde voor journalistiek.  Met de beurs wil de stichting Mark Hoogstad en zijn werk eren. Zijn familie is nauw betrokken bij het initiatief. 

Foto bovenaan: Marwan Magroun