Inzending belooft unieke reportage over dakloze arbeidsmigranten in Rotterdam

De jury van de Mark Hoogstad Beurs 2021 maakte vanavond in Rotterdam bekend dat de tweede beurs is toegekend aan journalist Jochem van Staalduine voor een grote reportage over dakloze arbeidsmigranten in Rotterdam. Het doel van het onderzoek is een verhaal van binnenuit, waarbij de nadruk ligt op het leven van arbeidsmigranten uit Polen en Roemenië. Zij zijn kwetsbaarder dan Nederlandse daklozen, omdat ze geen recht hebben op (nacht)opvang.

Van Staalduine zal langere tijd optrekken met daklozen en hulpverleners. Hij wil gedurende een half jaar hun dagelijks leven volgen. Van Staalduine spreekt vloeiend Roemeens en leert Pools, een belangrijke voorwaarde om het vertrouwen van de mensen die hij volgt te winnen en een band met hen op te bouwen. In de woorden van de auteur: “Belangrijk is dat de hoofdpersonen van het artikel personages worden, met een eigen geschiedenis, met dromen en met gebreken.” De longread zal worden gepubliceerd in opinieblad De Groene Amsterdammer. In een later stadium zal het verhaal worden opgenomen in een boek van Van Staalduine over hetzelfde onderwerp. Jochem van Staalduine over het winnen van de beurs: ‘Ik ben ontzettend blij met het winnen van de Beurs en begin gelijk met het onderzoek. Want de feestelijke uitreiking mag nu plaatsvinden, voor mij is dit nog maar het startpunt’.

De jury heeft er vertrouwen in dat Van Staalduine (Dordrecht, 1992) zijn plan op een journalistieke interessante en integere wijze kan uitvoeren. Eerder deed hij als freelancer onderzoeksjournalistieke projecten voor onder meer Argos, De Correspondent, The Investigative Desk en De Groene Amsterdammer. Als regiocorrespondent Rotterdam en Den Haag voor dagblad Trouw verdiepte Van Staalduine zich in 2019 en 2020 al in arbeidsmigratie. ‘Ik hoop in de journalistieke voetsporen van Mark Hoogstad te kunnen treden’ aldus van Staalduine tijdens de uitreiking.

Over de Mark Hoogstad Beurs

De doelstelling van het initiatief de Mark Hoogstad Beurs is journalisten in staat te stellen journalistieke projecten van bijzondere aard en kwaliteit uit te voeren. Journalisten die in aanmerking willen komen moeten kunnen aantonen dat hun project zoveel tijd vergt dat de normale honorering van redactie of uitgeverij niet voldoende is om het te realiseren. Onderdeel van de aanvraag dient een plan van aanpak en een begroting te zijn. Meer informatie is te vinden op www.markhoogstadbeurs.nl
.
De stichting heeft de ambitie om de komende jaren journalisten te blijven ondersteunen in onderzoeks-journalistiek. De stichting is op zoek naar aanvullende financiering voor de Mark Hoogstad Beurs. Nieuwe aanmeldingen voor de beurs van 2022 kunnen zich via de site opgeven.