MARK HOOGSTAD BEURS 2020

JURYRAPPORT

De jury van de Mark Hoogstad Beurs 2020 maakt met genoegen bekend dat de eerste beurs is toegekend aan de Rotterdamse journalist, regisseur en cameraman Justus Cooiman voor zijn beoogde documentaire over de verkiezingscampagne van de politieke partij Nida voor de Tweede Kamerverkiezingen op 17 maart 2021.

Cooiman belooft de kijker “een uniek kijkje in de campagnekeuken”. Hij volgt de door de Islam geïnspireerde partij Nida en voorman Nourdin el Ouali sinds de oprichting in 2013 en het eerste succes bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2014. In 2018 won Nida opnieuw twee zetels in Rotterdam en een in Den Haag. Sinds eind 2019 is de partij ook vertegenwoordigd in de raad in Almere.

Deelname aan de landelijke verkiezingen is een spannende volgende stap voor Nida. Te midden van concurrenten als Denk en Bij1 moet de partij de kiezer zien te vinden. Ook moet Nida de weerstand van PVV en Forum voor Democratie tegen politiek op islamitische grondslag zien te trotseren. De campagne van Nida speelt zich af in een periode van verhit maatschappelijk debat over identiteitspolitiek, racisme en migratie.

Het slagen van de documentaire hangt af van de mate van toegang die Nida aan Cooiman en zijn camera verleent. Cooiman krijgt exclusieve toegang achter de schermen, van keukentafeloverleg over de campagnestrategie tot de coulissen op de uitslagenavond. In potentie wordt de documentaire daarmee even waardevol als klassieke politieke documentaires als De Keuken van Kok (Niek Koppen, 1998) en De Wouter Tapes (Rudi Boon, 2003).

Het winnende project moet snel worden gerealiseerd, de tijdsdruk is dwingend. De jury heeft vertrouwen in Justus Cooiman door zijn ervaring als politiek verslaggever bij RTV Rijnmond en als onderzoeksjournalist bij KRO-NCRV, voor Brandpunt en De Monitor. Dat Cooiman over de vaardigheden beschikt om veel werk voor de documentaire zelf te doen, komt zowel de tijdsplanning als het budget ten goede.

De jury en het bestuur feliciteren Justus Cooiman met de eerste Mark Hoogstad Beurs en wensen hem veel succes met zijn documentaire. We zien uit naar het resultaat.

Mark Duursma

Henrik-Willem Hofs, voorzitter

Floor Hoogstad

Tara Lewis

Willem Sonneveld

Vincent Taapken