Rotterdam heeft sinds vorig jaar een nieuw journalistiek fonds. Het fonds is vernoemd naar de in 2018 overleden journalist Mark Hoogstad. Winnaar van de eerste beurs is journalist Justus Cooiman. Vandaag, 3 april, is zijn documentaire “Insjallah – Nida’s emancipatiestrijd” te zien bij RTV Rijnmond. De documentaire geeft een inkijkje in de verloren campagne van NIDA. Tv-journalist Justus Cooiman volgde de op de islam geïnspireerde partij die bleef steken op een halve zetel.

Justus Cooiman:“ Met dank aan de Mark Hoogstad Beurs heb ik de afgelopen maanden de gelegenheid gehad om me echt te verdiepen in Nida. In totaal 19 dagen liep ik tijdens de campagne met de partij mee. Het was de kunst me onder te dompelen en tegelijkertijd een gezonde journalistieke afstand te bewaren. Al is een verkiezingsuitslag voor de partij heel teleurstellend, ik hoop dat de documentaire een mooi en persoonlijke inkijk geeft in deze bijzondere beweging. Van dichtbij maak je mee hoe de partij maar moeilijk een voet tussen de deur krijgt. Je voelt de grimmige strijd met de grote concurrent DENK en maakt de euforie mee als ze wél even het nieuws halen. De documentaire is ook het verhaal van partijleider Nourdin El Ouali. Hij vertelt openhartig over z’n steun aan het geloof, de dood van z’n vader en het belang van de emancipatie van moslims.”

Lees de recensie in de Volkskrant

De doelstelling van het initiatief de Mark Hoogstad Beurs is journalisten in staat te stellen journalistieke projecten van bijzondere aard en kwaliteit uit te voeren. Journalisten die in aanmerking willen komen moeten kunnen aantonen dat hun project zoveel tijd vergt dat de normale honorering van redactie of uitgeverij niet voldoende is om het te realiseren. Onderdeel van de aanvraag dient een plan van aanpak en een begroting te zijn. Meer informatie is te vinden op www.markhoogstadbeurs.nl

Bekijk hier de documentaire van Cooiman

De stichting heeft de ambitie om de komende jaren journalisten te blijven ondersteunen in onderzoeksjournalistiek. De stichting is op zoek naar aanvullende financiering voor de Mark Hoogstad Beurs. Nieuwe aanmeldingen voor de beurs van 2021 kunnen zich via de site opgeven.