Journalist Lennaert Rooijakkers en filmmaker Jack Westerlaken krijgen Mark Hoogstadbeurs.

Journalist Lennaert Rooijakkers en filmmaker Jack Westerlaken krijgen de derde Mark Hoogstad Beurs. Dit is bekend gemaakt in Rotterdam. De jury heeft de beurs aan de twee toegekend voor een documentaire over het Oekraïne Dorp in Vlaardingen.

Het juryrapport:

De Mark Hoogstad Beurs is vernoemd naar de in 2018 overleden journalist Mark Hoogstad, en is bedoeld voor journalistieke projecten die meer tijd vragen en verdieping bieden.

De jury van de Mark Hoogstad Beurs 2022 maakt met genoegen bekend dat de derde beurs is toegekend aan journalist Lennaert Rooijakkers en filmmaker Jack Westerlaken voor een documentaire over het Oekraïne Dorp in Vlaardingen. De 10.000 euro van de beurs stelt hen in staat om deze film te maken. De documentaire zal in de zomer van 2023 worden vertoond door RTV Rijnmond.

Op 6 januari waren er 87.880 vluchtelingen uit Oekraïne ingeschreven in de BRP, de Basisregistratie Personen. Vluchtelingen uit Oekraïne hoeven geen asiel aan te vragen en mogen zonder verblijfsvergunning 90 dagen in Nederland verblijven. Ondanks vele initiatieven, zowel van overheden als particulieren, is de opvang een probleem. De gemeente Vlaardingen bouwt een wijk voor Oekraïense vluchtelingen, met flexwoningen, een schooltje en een gemeenschappelijke ruimte. Dit ‘Oekraïne Dorp’ moet de komende drie à vier jaar onderdak bieden aan duizend vluchtelingen. In hun aanvraag spreken Rooijakkers en Westerlaken over “een sociaal experiment dat Nederland niet eerder heeft gezien” .

De winnaars van de Mark Hoogstad Beurs volgen de wijk, de bewoners en de omgeving. Zal dit experiment slagen? Is het wel verstandig om zoveel Oekraïners bij elkaar te plaatsen? Zal dat hun integratie niet in de weg staan, of hun trauma’s versterken? Vragen zijn er ook over de reactie van nabij gevestigde ondernemers en Vlaardingers die op zoek zijn naar een eigen woning.

Uit de aanvraag: “Blijkt het Oekraïne Dorp uiteindelijk een baanbrekende zet of een zaak waaraan de gemeente zich misschien vertilt?” De jury heeft er vertrouwen in dat de winnaars hun plan op een journalistieke interessante wijze kunnen uit, Jack Westerlaken (Rotterdam, 1989) en Lennaert Rooijakkers (Waalwijk, 1986) werkten eerder samen, onder meer aan de documentaire Ghetto Dino, over droneracer Dino. Westerlaken studeerde aan de School voor Journalistiek in Utrecht en de Willem de Kooning Academie in Rotterdam. Rooijakkers is opgeleid als journalist en
historicus en werkte als freelance journalist onder meer voor BNR Nieuwsradio, AD en het Brabants Dagblad.

De jury en het bestuur feliciteren Lennaert Rooijakkers en Jack Westerlaken met de derde Mark Hoogstad Beurs en wensen hen veel succes met hun project. We zien uit naar het resultaat.

Mark Duursma
Henrik-Willem Hofs, voorzitter
Floor Hoogstad
Tara Lewis
Willem Sonneveld
Vincent Taapken