Dit najaar lancering beurs voor studenten journalistiek

De Mark Hoogstad Beurs is een jaarlijkse beurs voor een journalist die de tijd en de ruimte nodig heeft om diepgravend onderzoek te doen naar een Rotterdams onderwerp. De journalistieke beurs is inmiddels twee maal toegekend en heeft geleid tot indrukwekkende producties.

De inschrijving is inmiddels gesloten. De bekendmaking van de winnaars is op 17 januari 2023.

In 2020 won tv-journalist Justus Cooiman. Hij maakte met de beurs de documentaire “Insjallah – Nida’s emancipatiestrijd” en gaf daarmee een blik achter de schermen van de verkiezingscampagne van de op de islam geïnspireerde partij. In 2021 won Jochem van Staalduine de Mark Hoogstad Beurs. Hij kon hierdoor onderzoek doen naar de positie van dakloze migranten in Rotterdam. Zijn onderzoek resulteerde in een uitgebreide reportage in weekblad De Groene Amsterdammer.

Nieuwe kandidaten gezocht

Voor de derde editie zoekt de Stichting Mark Hoogstad Beurs wederom een journalist die zich zonder de druk en waan van alledag wil verdiepen in aspecten van Rotterdam waar hij of zij normaal niet aan toekomt. Een journalist die een diepgravend en gelaagd onderzoek op het gebied van politiek, sport, cultuur of bedrijfsleven wil doen voor een nationaal podium. Dat kan resulteren in een boek, een serie verhalen, een documentaire of een ander medium.

Op deze website staat alle informatie over de beurs, de voorwaarden en de wijze van aanvragen. De beurs bestaat uit een eenmalige gift van maximaal € 10.000,-. Het bestuur en de jury vragen kandidaten om uiterlijk 1 november een voorstel te doen.

Dit najaar introduceert de Stichting Mark Hoogstad Beurs ook een aanmoedigingsbeurs voor studenten journalistiek. Hierover volgt binnenkort meer informatie.

Meer informatie over aanmelden en voorwaarden vind je hier.